Včelí peľ sušený
Včelí peľ je produkt, ktorý zhromažďujú včely robotnice z kvetov opeľovaných rastlín, a má mimoriadne priaznivé účinky na ľudské zdravie. Už 30 gramov včelieho peľu pokrýva dennú ľudskú potrebu esenciálnych aminokyselín. Napomáha dopĺňaniu vitamínov a stopových prvkov v organizme – najmä železa, draslíka, medi, kobaltu, provitamínu A a celej skupiny vitamínov B a E). Celkom obsahuje 28 druhov minerálnych látok.
VČELÍ PEĽ je produkt, ktorý zhromažďujú včely robotnice z kvetov pri opeľovaní rastlín. Vzniká v samčom pohlavnom orgáne kvetu. Jeho zloženie tvorí viac ako 250 látok. Je to najväčší antioxidant, ktorý sa nachádza v prírode. Obsahuje nielen prírodné antibiotiká, ale aj esenciálne aminokyseliny, minerály, vitamíny, karotenoidy, zdravé tuky a proteíny. Predstavuje významný zdroj bielkovín, z 22 životne dôležitých esenciálnych aminokyselín obsahuje 20 druhov. Mnoho chorôb sa lieči peľom, pretože je nielen bohatým zdrojom bielkovín, ale aj vitamínov, enzýmov, koenzýmov a stopových prvkov. 28 druhov minerálnych látok tu má svoje zastúpenie. V peli je takmer 100 druhov enzýmov ako aj nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú schopnosť očistiť cievy od nahromadeného cholesterolu. Väčšina jeho zložiek existuje v dokonalom pomere. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že nemôže byť syntetizovaný v laboratóriu.
ZLOŽENIE VČELIEHO PEĽU
• bielkoviny – významná je vysoká koncentrácia esenciálnych aminokyselín (leucín, izoleucín, valín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín a tryptofán
• minerálne látky – draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán
• vitamíny – A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E, K
• esenciálne mastné kyseliny: linolová, linolénová a arachidonová
• kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín
• sacharidy – glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza,
• ostatné zložky – organické kyseliny, terpentíny, nukleové kyseliny, regulátory rastu a viac ako 100 enzýmov
PRI KTORÝCH ZDRAVOTNÝCH PROBLÉMOCH POMÁHA VČELÍ PEĽ
• chudokrvnosť z nedostatku železa
• silná menštruácia – doplnenie vitamínov skupiny B a železa
• ochorenia pečene – po žltačke, pri cirhóze
• srdcovo-cievne ochorenia
• chronický zápal prostaty, po operáciách prostaty,
• zápcha, žalúdočné problémy, ochorenia čriev a ťažkosti s trávením
• nechutenstvo a úbytok hmotnosti
• poruchy telesného a psychického vývoja
• ochorenia kože, kĺbov a očí
• poruchy spánku a depresie – vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6
• cukrovka – pomáha regulovať hladinu glukózy
• dermatologické poruchy (akné, ekzémy, herpes)
• pomáha pri hojení rán a poškodených tkanív,
• žilová nedostatočnosť, kŕčové žily a hemoroidy
• zvýšená úroveň fyzickej a psychickej námahy
Neodporúča sa peľ len prehltnúť a zapiť vodou. Všeobecne sa odporúča pred použitím spracovať tak, aby jeho relatívne odolný obal bol porušený a látky z jeho obsahu (o tie ide) sa v organizme dali zužitkovať. Môže byť užitý mnohorakým spôsobom. Jednoducho rozmixovaný v mlynčeku na kávu na peľový prášok, ktorý zmiešame s jogurtom, zmiešaný s medom a potom s jogurtom alebo rozmixovaný v džúse. Ak niekomu chuť peľu nevyhovuje, môže si ho dať do ovsenej kaše alebo smoothie. Ideálne nechať peľ rozpustiť v mede a potom zjesť.