Drevené riady
Drevo bolo od nepamäti najdostupnejším materiálom, preto sa objavuje vo viacerých oblastiach tradičnej ľudovej kultúry. Korýtka sú tradičné úžitkové výrobky už od dávna používané v domácnosti. Sú vyrábané ručne technikou dlabania. Hlavným nástrojom spracovania je sekera a rôzne druhy motyčiek so zaobleným ostrím, rôznymi veľkosťami a inými sklonmi. Sú špecifické, zvlášť na tanier, zvlášť na vahanec, zvlášť na koryto.
Na výrobu sa používa topoľové drevo, ktoré je vhodné na dlabanie a ručné spracovanie:
– korýt rôznych veľkostí, na spracovanie mäsa a mäsových výrobkov, aj tzv. obáracie korytá
– vahany na miesenie cesta, servírovanie rôznych pokrmov
– taniere, tácky, misy rôznych rozmerov
Kvalitu výrobkov podčiarkuje aj zisk certifikátu regionálnej značky Hont.
Každý kus je originál!
Materiál
drevo
Variant
tanier priemer 20 cm (s okrajmi 27 X 22 cm)
tácka obdĺžnik 28 X 16 cm
lyžica dĺžka 21 – 22 cm (časť na naberanie 6 X 4,5 cm)
Starostlivosť o výrobky z dreva
Ošetrenie a uskladnenie drevených výrobkov:
– pred prvým použitím je dôležité drevené výrobky natrieť, naimpregnovať teplým olivovým, ľanovým olejom (lepšie sa vstrebáva do dreva) alebo včelím voskom. Sú rôzne dostupné impregnačné prostriedky používané v potravinárstve na ošetrenie dreva. Robí sa to preto, aby drevo nevpíjalo pri užívaní a čistení vodu, ktorá by spôsobila pri vysúšaní praskanie výrobku
– po umytí sa drevený výrobok voľne vysuší a uskladní sa v suchých priestoroch
– neodporúča sa umývanie v umývačkách riadu